פטנטים

פטנטים סקירה כללית


פטנט הוא זכות לשימוש בלעדי בהמצאה, למשך תקופה מסוימת המוגדרת בחוק (בדרך-כלל 20 שנה). בכל מדינה קיימת רשות המעניקה פטנטים וממציא המבקש לקבל פטנט - עליו להגיש לרשות זו בקשה המפרטת את המצאתו. הבקשה צריכה לתאר את ההמצאה באופן מספיק מפורט כך שבעל מקצוע בתחום אליו שייכת ההמצאה יוכל לבצעה על-פי התיאור.

המצאה יכולה להירשם כפטנט במידה שהינה המצאה של מוצר או של תהליך, בכל תחום טכנולוגי, שהיא חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית. 

פטנט המוענק במדינה מסוימת יכובד אך ורק באותה מדינה ולפיכך על הממציא להביא את בקשתו לפטנט לאישור בכל מדינה בה הוא מבקש לקבל הגנה על המצאתו. בעקבות אמנות בינלאומיות (ובפרט אמנת פריז המסדירה את "דין הקדימה"), ממציא המגיש בקשה לפטנט במדינה החתומה על האמנה, רשאי להגיש בקשות במדינות אחרות החתומות על האמנה תוך שנה, ולזכות בכך שבקשותיו ייחשבו כבקשות שהוגשו באותו תאריך בו הוגשה בקשתו הראשונה. כך, ממציא אשר ביקש את רישום המצאתו בישראל רשאי להגיש בתוך שנה את בקשתו המקורית במדינות החברות באמנה, ומועד הגשת הבקשה באותן מדינות ייחשב כמועד הגשת הבקשה המקורית בישראל. 

כמו כן ישנן אמנות אחרות המאפשרות הגשת בקשה יחידה עבור כמה מדינות וטיפול בבקשה ברשות בינלאומית (אמנת ה-PCT). אמנת ה-PCT מסדירה לעניין דין קדימה הסדר דומה לאמנת פריז, אולם ארכת המועד הניתנת במסגרתה להגשת הבקשה המקורית בכל מדינה החברה באמנת ה-PCT, הינה עד ל- 30 חודש.  

הענקת פטנטים נועדה לתת תמריץ לממציאים, שכן בהעדר דרך להגן על המצאות, אחרים היו נוטלים את ההמצאות ומשתמשים בהן ללא מאמץ, ופיתוח המצאות לא היה רווחי ומשתלם. לכן מדינות מעניקות פטנט, שהוא זכות הניתנת לממציא להשתמש בהמצאתו במשך תקופה מוגבלת ללא חשש מתחרות מצד גורמים העלולים להעתיק את המצאתו. התועלת אשר נובעת לכלל הציבור, על אף זכויות מונופוליסטיות אלה הניתנות לממציא, הינה שלאחר תום תקופת הפטנט, ההמצאה תעבור לרשות הציבור כולו אשר יהיה רשאי להפיק ממנה תועלת. לפיכך, כדי לזכות בפטנט על הממציא לגלות את דרכי ביצוע ההמצאה, כך שלאחר סיום תקופת הבלעדיות יוכל כל אדם להשתמש בידע זה וכתוצאה מכך תוכל האנושות כולה להינות מההמצאה. 

זכות הפטנט מאפשרת לבעל הפטנט הרשום לנצל בעצמו את ההמצאה כמו גם לעשות עסקאות שונות בפטנט, ובין היתר למוכרו, להעניק לצד ג' רישיון שימוש בו, וכן לשעבדו.

בישראל, על ממציא המעוניין לקבל פטנט להגיש את בקשתו לרשות הפטנטים, ושם בוחן פטנטים, שהוא מומחה בתחום ההמצאה, יבדוק אם הבקשה עונה על דרישות החוק ואם ההמצאה אכן כשירה לרישום כפטנט. אם ימצא בוחן הפטנטים שכך הדבר, תיאור ההמצאה יפורסם ביומן הפטנטים על מנת לאפשר לאחרים להתנגד למתן הפטנט. בהעדר התנגדויות יינתן למגיש הבקשה פטנט. אם תוגש התנגדות, רשם הפטנטים יאפשר לממציא להגיב עליה ולאחר מכן יקיים דיון בעניין, ישמע עדויות וחוות-דעת מומחים וייתן את החלטתו אם לתת את הפטנט.

תאריך עדכון: 16.07.2015

המידע באתר זה כללי בלבד, אינו מתיימר להיות מדויק, מעודכן או ממצה ואינו מהווה ייעוץ משפטי.
על מנת לקבל ייעוץ משפטי במקרה מסוים מומלץ לפנות עם מלוא פרטי המקרה לעורך דין.
לפנייה למשרד בוסתנאי, עורכי-דין לחץ כאן >