סימני מסחר


 סימני מסחר סקירה כללית

סימן מסחר הוא סימן המשמש לזיהוי מוצר או שירות מסוים עם מקור הייצור שלו, היצרן שלו או נותן השירות שלו. סימן מסחר יכול להיות מורכב מאותיות, ספרות, מילים ודמויות, בצירוף עיצוב גראפי או בלעדיו.

 

מטרת סימן המסחר היא לאפשר ליצרני מוצרים וספקי שירותים להשקיע משאבים ביצירת מוניטין שיבדל אותם ממתחריהם, ללא חשש שאחר יוכל להשתמש בסימן המסחר ולנצל את פירות השקעתם. 

 

סימן מסחר רשום הינו זכות קניינית של בעל הסימן המזכה אותו לעשות שימוש בלעדי בסימן בקשר לטובין שלו, ולמנוע מאחרים מלעשות שימוש בסימן המסחר בקשר לאותם הטובין.

 

ככלל, על מנת לקבל את הזכות בסימן המסחר על בעל סימן המסחר לרשום את הסימן בפנקס סימני המסחר המנוהל על-ידי רשם סימני המסחר. יחד עם זאת, אם סימן המסחר מוכר היטב בישראל כסימן שבבעלות אדם מסוים, יהא אותו אדם בעל הזכויות בו, אף מבלי להירשם כבעליו.סימן המסחר ירשם בפנקס סימני המסחר בקטגוריה מסוימת, המתייחסת לטובין או לשירות בתחום ספציפי. כך למשל יכול להירשם סימן המסחר בקשר לטובין או לשירות בתחום הביגוד ובמקביל אותו סימן המסחר יכול להירשם בקשר לטובין או לשירות בתחום של מוצרי חשמל. ככלל, זכות השימוש בסימן המסחר תינתן לבעל הסימן אך ורק בקשר לטובין או לשירות בתחום הספציפי בו נרשם הסימן המסחר.

 

בישראל מוסדרים דיני סימני המסחר בפקודת סימני מסחר [נוסח חדש], תשל"ב-1972. בהתאם לפקודה, סימן המסחר הכשיר לרישום הינו סימן מסחר בעל אופי מבחין, כלומר יש בו כדי להבחין בין הטובין של בעל הסימן לבין הטובין של אחרים. יחד עם זאת, ישנם סימנים שמלכתחילה אינם כשירים לרישום. כך למשל, סימן הפוגע או העלול לפגוע בתקנת הציבור או במוסר, סימן שיש בו כדי להטעות את הציבור, סימן המכיל ציון מקור כוזב וסימן המעודד התחרות בלתי הוגנת במסחר, סימן שיש עליו תמונתו של אדם (זולת אם נתקבלה הסכמתו של הנוגע בדבר), סימן המרמז על קשר עם נשיא המדינה או עם ביתו או על חסותו של הנשיא, ועוד.

 

כל בקשה לרישום סימן מסחר מוגשת לבוחן אצל רשם סימני המסחר שבודק אם הסימן בעל אופי מבחין. לפני הגשת הבקשה מומלץ לבדוק אם סימן דומה כבר נרשם או נמצא בהליכי רישום. אם הבוחן מחליט שהסימן כשיר לרישום, הוא מפרסם את הסימן ביומן סימני המסחר כדי לאפשר לציבור להגיש התנגדויות לרישום הסימן, למשל מהטעם שהסימן המבוקש מפר סימן קיים או שאין הוא ראוי לרישום. אם ימצא רשם סימני המסחר שההתנגדות מוצדקת, ייפסל הסימן לרישום. אם לא מוגשות התנגדויות, הסימן מאושר לרישום בפנקס סימני המסחר.

תקפו של רישום סימן מסחר הוא עשר שנים מיום הגשת הבקשה לרישום, ולאחר מכן ניתן להאריך את תוקף הרישום (בכפוף לתשלום אגרה), לתקופה נוספת בכל פעם.

 

רישום סימן מסחר אינו דבר בלתי-הפיך. לאחר רישומו יכול כל גורם להגיש בקשה למחיקת הסימן או לביטולו. כך למשל, יכולים להגיש בקשה למחיקת סימן המסחר תוך חמש שנים מיום מתן תעודת הרישום, מהטעם שהסימן לא היה כשיר לרישום, או מהטעם שרישום הסימן יוצר תחרות בלתי הוגנת. כמו כן, ניתן להגיש בכל עת בקשה למחיקת סימן המסחר מהטעם שהבקשה לרישום סימן המסחר הוגשה שלא בתום לב. 


בנוסף, ניתן להגיש בקשה לביטול סימן המסחר, מהטעם שלא נעשה כל שימוש בסימן המסחר בתוך שלוש השנים שקדמו לבקשת הביטול.

כתבות ומאמרים

סימן מסחר בינלאומי

08.12.2014
08.12.2014 רישום סימן מסחר בינלאומי לפי פרוטוקול מדריד יכול להקנות הגנה לסימן המסחרי במדינות ברחבי העולם. פרוטוקול מדריד הינו כינוי לאמנה בינלאומית משנת 1996 המאפשרת השגת רישום והגנה בינלאומית של סימני מסחר באמצעות מערכת מרכזית.
קראו עוד >

כינויי מקור וציונים גיאוגרפיים

08.12.2014
כינוי מקור (Appellation of Origin) שהינו רשום - מהווה זכות קניין רוחני. המונח כינוי מקור מתייחס למוצרים הקרויים (בחלקם או במלואם) על שם אזור גיאוגרפי כלשהו, מתוך כוונה לייחס לאותו מוצר מאפיינים או תכונות של אותו אזור גיאוגרפי שעל שמו ה
קראו עוד >

רישום סיסמה כסימן מסחר

09.01.2012
בית המשפט המחוזי פסק כי בניגוד למדיניות שקבע רשם סימני המסחר, בחינת כשירות סיסמאות לרישום תיעשה באותו אופן שבו נבחן כל סימן אחר וקיומו של אופי מבחין נרכש אינו תנאי סף לרישום.
קראו עוד >

צורתו התלת ממדית של מוצר עשויה להיות כשרה לרישום כסימן מסחר

12.10.2009
בית-המשפט העליון דחה בקשה לדיון נוסף לגבי החלטתו התקדימית והחדשנית לפיה צורתו התלת-מימדית של מוצר עשויה להיות כשירה לרישום כסימן מסחר בנסיבות מסוימות.
קראו עוד >

בחינת הטעיה בסימני מסחר

14.09.2009
נדחתה התנגדות לרישום סימן מסחר מעוצב "שימורי עדן" ביחס למוצרים בקופסאות שימורים, אשר הוגשה על-ידי בעלי מעדנייה אשר ביחס למוצריה רשום הסימן "טעם גן עדן". בהחלטה יושם המבחן המשולש ומבחני העזר שלו, ונמצא כי אין חשש להטעיית הצרכן.
קראו עוד >

חיפשת "מתאים לי", קיבלת "קרייזי ליין"

09.05.2006
כלכלה, ידיעות אחרונות: באחרונה עלה לכותרות נושא השימוש בסימני מסחר של חברות מתחרות, במסגרת "קישורים ממומנים" במנועי חיפוש שונים. העניין קיבל תאוצה לאחר שפורסם כי חברת "מתאים לי" פתחה בהליכים משפטיים בשל שימוש בשמה ובסימני המסחר שלה.
קראו עוד >

שמך שטראוס? אל תמכור גלידות

10.04.2006
כלכלה, ידיעות אחרונות: האם מי ששמו זהה לזה של חברה מפורסמת יכול לפתוח עסק בעל שם דומה? לפי החוק, בעליו של סימן מסחרי רשום רשאי למנוע מכל אחד אחר לעשות שימוש כלשהו בסימן המסחרי.
קראו עוד >

הקלות הבלתי נסבלת של זיוף מותגים

21.02.2006
דין וחשבון, The Marker: זיופים קיימים כמעט בכל תחום. ביגוד, דגמי נעליים, אביזרי אופנה, תכשירי קוסמטיקה, בשמים, צעצועים, סיגריות, משקאות חריפים ותרופות, הם רק חלק מרשימת המוצרים המועתקים בקלות ממש בלתי נסבלת.
קראו עוד >
תאריך עדכון: 16.07.2015

המידע באתר זה כללי בלבד, אינו מתיימר להיות מדויק, מעודכן או ממצה ואינו מהווה ייעוץ משפטי.
על מנת לקבל ייעוץ משפטי במקרה מסוים מומלץ לפנות עם מלוא פרטי המקרה לעורך דין.
לפנייה למשרד בוסתנאי, עורכי-דין לחץ כאן >